آموزش روانشناسی

خیانت زناشویی: چرایی و درمان روانشناسی آن

خیانت زناشویی قدمتی به درازای تاریخ دارد و از بی وفایی‌ها موارد متعددی ثبت و گفته شده است. امروز نمی خواهیم به این تاریخ پر از فراز و نشیب بپردازیم 🙂

تعریف خیانت زناشویی:
تعریف‌های زیادی از خیانت زناشویی گفته شده است که یکی از بهترین آن‌ها می توانند تعریف زیر باشد.

درگیری هیجانی، جنسی و یا ترکیبی، یکی از زوجین با نفر سوم

در بی‌وفایی زناشویی زنان بیشتر درگیری هیجانی دارند و در ابتدا قلب (هیجان)  و سپس بدن و جسم خود را در اختیار فرد سوم قرار می دهند، مگر در بین زنان روسپی. اما این رویه در بین مردان برعکس است و ابتدا به دنبال جسم هستند و در نهایت شاید قلب را بدهند یا تسخیر کنند.

مشاور یا روانشناس در کیس‌ها خیانت زناشویی باید حتما به این نکته توجه کند که با یک کیس طلاق رو‌به‌رو است.

خیانت زناشویی

دلایل آغاز خیانت زناشویی:

علل مختلفی در منابع علمی برای شروع خیانت زناشویی مطرح شده است. در زیر برخی از مهم‌ترین آن‌ها را با هم بررسی می کنیم.

۱- کشش برای نوآوری جنسی – این جذب شدن به یک رابطه فرا زناشویی برای داشتن یک رابطه جنسی جدید و متنوع است که بیشتر در مردان است اما برخی از زنان نیز به دور از این مورد نیستند.-

۲- آرزو و خواسته برای داشتن یک صمیمت خوب صمیمیتی که در بین زوجین به رکود می رسد و زن یا مرد به دنبال این صمیمیت در خارج از زندگی زناشویی می گردند.

۳- پورونوگرافی و دیدن فیلم های مستهجن میزان خیانت زناشویی را بالا می برد.

۴- جامعه در مورد مسائل جنسی سکوت و پنهان‌کاری می‌کند. این مخفی‌کاری به شیوع روابط خارج از زناشویی دامن می‌زند.

۵- بیشتر زوجین باطن زندگی خودشان رو با ظاهر زندگی دیگران مقایسه می کنند. شاید به همین دلیل میزان تنش در روابط زوجین افزایش پیدا می‌کند.

۶- گاهی فرد بی‌وفا برای اجتناب و دوری از تعارضات زندگی زناشویی که باید آنان را به شکلی منطقی حل کرد به سمت روابط خارج از زناشویی می روند.

۷- سندرم « آشیانه خالی» هم می تواند یکی از گزینه‌ها باشد. زوجین بالای ۴۰ – ۵۰ سال، بعد از ازدواج فرزندان و تنها شدن در خانه به فکر انتقام‌ از یکدیگر می‌افتند و سالهای را که به واسطه فرزندان کنار هم بودن را تحمل کردند را به یاد آورده و اکنون را برای انتقام فرصت می دانند.

۸- یکی دیگر از دلایل، رفتارهای ناپخته طرف مقابل است که روانشناسان در آموزش روانشناختی در طول جلسات درمانی و زوج‌درمانی بر این مورد مهم تمرکز می‌کنند.

۹- کژکاری‌ها و اختلالات جنسی نیز یکی از موراد بی‌وفایی زناشویی می‌باشد. این اختلالات به راحتی درمان می شوند اما چون زوجین آگاهی از این درمان‌ها ندارند، دچار مشکلات دیگری نیز می‌شوند.

خیانت زناشویی

درمان خیانت زناشویی:

نکته مهم:

فرد بی‌وفا همیشه در حال مبارزه با احساس گناه است و از انواع مکانیسم‌های دفاعی برای بهنجار بودن رفتار نابهنجار استفاده می‌کنند.

– درمانگر در فرآیند مشاوره خیانت‌زناشویی در ابتدا بر روی کاهش و تخلیه هیجانی متمرکز می‌شود تا از آسیب به خود و دیگران توسط مراجع جلوگیری گردد.

– یادآوری دیگر موارد مهم زندگی مانند فرزندان و اطرافیان می‌تواند مفید باشد.

– استفاده از شیوه درمانی EMDR – درمان با حرکات چشم – برای کاهش تنش و سطح هیجان کاربرد مهمی دارد.

– درمان از طریق منابع تکمیل خود – یعنی فرد چه منبعی برایش مهم است و از این طریق وارد فاز رواندرمانی می شویم. مثلا شخصی خود‌ مشاهده‌گری بالایی دارد و درمانگر تلاش می کند تا وجدان خفته وی را بیدار کند-.

– تعریف مشکل و سطح بندی آن از سطح ارتباط تلفنی تا رابطه جنسی که در این بین ۸ مرحله رو می شود تبیین کرد و از فرد مورد خیانت شده خواست که سطح ارتباط رو مشخص کند، این خود باعث کاهش شدت هیجان می‌شود.

اهداف درمان:

فرد بی‌وفا برای پایان دادن این رابطه مراجعه کرده است؛ اولین گام می‌توانند گفتن به همسر وی باشد و به کمک مشاور راهی برای صحبت با وی در مورد خیانت زناشویی پیدا شود. اما نکته مهم این است که با توجه به بافت فرهنگی ایران نباید این کار رو سریع انجام داد. البته در زمانی که احتمال خشونت است و یا احتمال طلاق کمرنگ است نباید در این مورد صحبتی شود.

برای پایان دادن رابطه با نفر سوم از مراجع می‌خواهیم که فهرستی از ویژگی‌های منفی نفر سوم را بنویسد و هر جلسه اون رو با خودش به همراه داشته باشد. تلاش کند این فهرست گسترده‌تر شود و هر شب آنها را مطالعه کنند.

خیانت زناشویی

اما اگر زن و شوهر هر دو به خیانت زناشویی پی بردند:

همسری که خیانت زناشویی انجام داده است؛

۱- بردباری هر دو: زخم این خیانت زناشویی تا یک سال بر روی روان فرد مورد بی‌وفایی قرار گرفته شده، باقی می‌ماند. مثلا فرد بعد از یکی دو هفته به دنبال رابطه جنسی با همسرش نباشد چون مسلما تو دهنی محکمی از وی خواهد خورد. باید این رابطه حداقل ۶ ماه برقرار نشود.

۲- صادق باشید؛ اما از خصوصیات جسمانی، جنسی و ... فرد سوم نباید صحبت شود. اگر در حین جلسه درمان اصرار بر روی این موارد بود از فرد می خواهیم سوالات خود رو بر روی برگه بنویسد و همسر بی‌وفا پاسخ‌ها رو بر روی همان برگه بنویسد. در غیر این‌صورت ممکن است جلسه مشاوره از کنترل درمانگر خارج شود.

۳- در جلسات ابتدایی فرد بی‌وفا همسرش را مقصر نداند؛ در چند جلسه اول مشاوره بخصوص فرد بی‌وفا دلیل خیانت زناشویی را همسرش نداند بلکه مسولیت رفتار خودش را برعهده بگیرد. درمانگر می تواند در جلسات اول از بخشش درمانی استفاده نماید.

۴- فرد بی‌وفا هرگز جزییات کامل در مورد زمان، مکان، چگونگی و … را به همسرش نگوید.

۵- هرگز انتظار بخشش سریع نداشته باشیم.

اما همسری که مورد بی‌وفا واقع شده است؛

۱- فرد خود رو قربانی خیانت همسرش می داند و در جلسات ابتدایی بهتر است از رواندرمانی حمایتی استفاده نماید.

۲- افکار بدبینانه و پارانوییدی وی به دلیل رفتارهای منفعلانه بعدی و احتمال خطر، باید مورد بررسی قرار گیرد.

۳- هشدار به اطرافیان درباره مراقبت از وی تا احتمال وجود آسیب کمتر شود. مثلا ممکن است تنها زندگی کند و نخواهد هیچ فردی را ببیند. مراجع را باید از این تنهایی دور کرد.

۴- تاکید بر بخشش و خطاهای انسان با توجه به بافتار مذهبی و فرهنگی مراجع

۵- جداسازی بین خود و رفتار – یعنی مراجع ابراز کند که از رفتار خیانت زناشویی همسرش متنفر است یا از خود وی!

۶- از تکنیک‌های درمانی موج سوم رفتار درمانی هم می توان استفاده کرد.

۷- نوشتن انتظارات از فرد بی‌وفا، حداقل در دو صفحه و پاسخ دادن وی به فرد همسر.

پیشنهاد می کنیم از مطالب زیر استفاده نمایید:

::: دانلود درمان خیانت زناشویی با روشEMDR

::: دانلود کارگاه مشاوره طلاق/ ویژه روانشناسان

::: کارگاه آموزشی درمان مشکلات جنسی (سکس تراپی)

::: دانلود دوره کاملا کاربردی درمان مشکلات جنسی زوجین و زوج درمانی

یک فراکاو

عاشق روانشناسی و گفتگو درباره اون هستم. در ۱۴ سال گذشته با علاقه در حوزه وب با تمرکز بر روی موضوع روانشناسی فعال بوده و هستم. /// جهان بیمار و رنجور است/// دو روزی را كه بر بالین این بیمار باید زیست/// اگر دردی ز جانش برندارم ناجوانمردی است

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

  1. سلام
    بنده مشاور هستم آدرس یک رون درمانگر مربوط به خیانت و بی وقایی همسران و راه درمان اون رو میخواستم
    ممنون میشم روان درمانگر متعهدی رو معرفی کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا