تعریف اختلال شخصیت بر اساس DSM5 [بخش اول]

راهنمای تشخیصی و آماری انجمن روانپزشکی آمریکا، (به صورت مختصر، DSM-5)، فهرست بسیار کاملی از تفاوت‌های بین شخصیت سالم و ناسالم را ارائه می‌دهد. با توجه به تعریف اختلالات شخصیت در (DMS-5 APA 2013)، عناصر کلیدی اختلال شخصیت عبارتند از:

۱. اختلال شخصیت الگوی پایدار از تجربه و رفتار درونی است. این الگوی آشکار در دو یا بیشتر از زمینه های زیر است:

الف. تفکر
ب. احساس
ج. روابط بین فردی
د. کنترل تکانه

۲. این الگو به طور قابل توجهی از هنجارها و انتظارات فرهنگی جامعه انحراف دارد.

۳. این الگو، فراگیر و انعطاف ناپذیر است.

۴. در طول زمان پایدار باشد.

۵. منجر به ناراحتی یا اختلال شده است.

اختلال شخصیت

چهار ویژگی های اصلی اختلالات شخصیتی :

(DSM-5 (APA، 2013  ده اختلال شخصیت خاص را شناسایی و توصیف می‌کند. این ده تشخیص نماینده ده الگوی پایدار خاص از افکار، احساسات و رفتار است. با این حال، هر یک از این ده الگو می‌تواند شامل چهار ویژگی اصلی اختلال شخصیت به شرح زیر است:

1. الگوهای تفکر سخت، شدید و تحریف شده (افکار)
2. الگوهای پاسخ عاطفی مشکل‌دار (احساسات)
3. مشکلات کنترل تکانه (رفتار)
4. مشکلات بین فردی قابل توجه

در واقع، به منظور تشخیص اختلال شخصیت یک فرد باید حداقل دو تا از این چهار ویژگی اصلی را نشان دهد.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

[button color=”green” size=”big” link=”http://1farakav.com/downloads/personality-disorders-workshop/” icon=”download” target=”true”]دانلود مجموعه آموزشی و کاربری اختلالات شخصیت[/button]

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

در این نوشته ما هر یک از این چهار ویژگی اصلی که در تمام اختلالات شخصیت شایع است را بررسی می‌کنیم. سپس در بخش‌های بعدی، ما بحث در مورد ده اختلال شخصیت را که در DSM5 توصیف شده است را ادامه خواهیم داد. همانطور که شما در حال خواندن در مورد این اختلالات هستید، ممکن است که درباره خودتان یا دیگران با توجه به این نشانه ها تصوری داشته باشید. تا جای ممکن تلاش شده است یه تعریف دقیق از هر اختلال برای تشخیص درست‌تر ارائه شده است. شاید شما تصور کنید که تمایز بین اختلال شخصیت و شخصیت سالم خیلی آسان به نظر می‌رسد. اگر چنین افکاری در ذهن دارید، شما به تنها نیستید!

اختلال شخصیت

ده اختلال شخصیت با توجه به ویژگی‌های توصیفی در سه خوشه – کلاستر- دسته‌بندی می شود:

خوشه A – Cluster A –  :

در این دسته‌بندی افراد دارای شخصیت عجیب و غریب قرار می‌گیرند. این خوشه شامل اختلال شخصیت : اسکیزویید، اسکیزوتایپی، پارانویید هستند.

خوشه B – Cluster B –: بیماران دارای ویژگی‌های شخصیتی هیجانی، نمایشی ، نامتعادل و تحریک‌پذیر هستند. در این دسته‌بندی اختلالات شخصیت زیر قرار می‌گیرند:
اختلال شخصیت مرزی، اختلال شخصیت هیستریک، اختلال شخصیت ضداجتماعی و اختلال شخصیت خودشیفته

خوشه C – Cluster C  – : افرادی پر از ترس و اضطراب! ترس از نزدیک شدن، ترس از دست دادن دیگری. این افراد بالاترین سطح اضطراب را تجربه می کنند. اختلال شخصیت وسواسی – جبری، اختلال شخصیت اجتنابی و اختلال شخصیت وابسته در این مجموعه قرار می‌گیرند.

هشدار:
از آنجا که سیستم های تشخیصی در حال حاضر برای اختلالات شخصیت حتی برای روانشناسان دشوار است، ما از شما می‌خواهیم تا از تلاش برای تشخیص خودتان یا شخص دیگری خودداری کنید. اگر درباره خودتان یا اطرافیان در این مورد نگرانی دارید برای کاهش این نگرانی‌ها با یک متخصص رواندرمانی مشورت کنید. روانشناسان به صورت علمی و حرفه‌ای به شما کمک خواهند کرد.

::: در بخش بعدی از این مقاله، ما درباره هر کلاستر به تفصیل صحبت خواهیم کرد:::

یک فراکاو

عاشق روانشناسی و گفتگو درباره اون هستم. در ۱۴ سال گذشته با علاقه در حوزه وب با تمرکز بر روی موضوع روانشناسی فعال بوده و هستم. /// جهان بیمار و رنجور است/// دو روزی را كه بر بالین این بیمار باید زیست/// اگر دردی ز جانش برندارم ناجوانمردی است

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

  1. با سلام و احترام
    طبق DSM 5 اکنون اختلالات شخصیت از 10 مورد به 6 مورد کاهش یافته است و شامل اختلال شخصیت ضد اجتماعی، اجتنابی، مرزی، خودشیفته، وسواس – جبری و اختلال شخصیت اسکیزوتایپال می باشد. برای تشخیص این اختلالات شخص باید در دو زمینه کلی تخریب در کارکرد شخصیت (که شامل نقض هایی در کارکرد درون فردی و بین فردی میباشد) و وجود صفات شخصیت مرضی می باشد.
    در تخریب بین فردی شخص در هویت و جهت یابی خودش مشکل دارد و در تخریب بین فردی شخص قادر به همدلی و صمیمیت با دیگران نمی باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا