به یاد شادروان دکتر محمد نقی براهنی

به یاد شادروان دکتر محمد نقی براهنی استاد فقید روانشناسی و بنیانگذار آزمون شناسی علمی در ایران

به سراغ من اگر می آیید نرم و آهسته بیایید
مبادا که ترک بردارد چینی نازک تنهایی من
.

این را به یاد پدر می نویسم :

در آخرین روزهای داغ ماه دوم تابستان ، همزمان با وداع از مرداد ماه با پدر نیز وداع کردیم . پس از نزدیک به یک سال تحمل درد و رنجهای فراوان ، خاک سرد آرامگاه وادی رحمت شهر تبریز پدر را در آغوش کشید .
ده سال از سفر بی بازگشت او می گذرد . باور نمی کنم که پدر نیست چرا که هنوز کتابهای او در دستان دانشجویان مشتاقی است که بدنبال نام دکتر براهنی هستند .

پدر که بود و چگونه زیست ؟ پس از ده سال دوری آنچه در قاب خاطره من از پدر نقش بسته است مردی است با چشمانی عمیق و نافذ ، چهره ای پر مهر و متفکر ، مرد کوچک اندامی با اندیشه های والا و بزرگ که تا جایی که می توانست تلاش کرد تا اندیشه های خود را جامه عمل بپوشاند . او صبور بود ، هیچگاه و در هیچ موردی لب به شکوه و شکایت نگشود . در طی روزهای بیماریهای سخت و متوالی که هر روز بر بالین او بودم ، هیچگاه از درد و رنجش سخن نگفت . همه چیز را با سکوت و آرامش پرابهتش می پذیرفت . سخنانش اندک اما پرمعنا بود ، دوست داشتنش عمیق و متفاوت از هر کس بود . عاشق دانشجویانش بود . پدرم نه فقط پدر من و خواهرم بود ، او پدر همه دانشجویانش بود . زمانی که او برای دانشجویانش صرف می کرد به جرات می توانم بگویم که بیش از زمانی بود که صرف ما می کرد . کلاس درس برای او عبادتگاه بود و ساعتهای متمادی را بدون خستگی در جمع دانشجویان به گفتگو و مباحثه میگذراند . او عاشق و شیفته کار و رشته تحصیلی اش بود . عاشقی صادق و وارسته که از تمام علائق و وابستگی های دنیای اطرافش گذشته و خود را فدای راه دانش و پژوهش کرده بود .

در آپارتمان کوچکش در تهران بدور از خانواده که آنجا را برای طی طریق علم و تدریس و پژوهش گزیده بود ، نگاه که می کنی جز کتاب و کاغذ هیچ نیست . زندگی پدر خلاصه شده در : نوشته ها و ترجمه های فراوان ، تحقیقات ژرف و بنیادی در زمینه ایجاد آزمونهای مختلف و در راس آنها آخرین آزمون برای وزارت آموزش و پرورش به نام ” مجموعه آزمون تشخیص استعدادها ” که با کار وتلاش طاقت فرسا و شبانه روز آن را به پایان رساند ولی موفق نشد که شاهد کاربرد آن در آموزش و پرورش باشد .

آنچه از پدر باقی مانده است نامی نیک و غرورآفرین ، ترجمه و تالیفهای باارزشی چون مبانی نظری آزمونهای روانی ، نظریه های یادگیری ، روانشناسی یادگیری ، روان آزمایی ، انگیزش و هیجان ، روانشناسی خرافات و بسیاری دیگر و همچنین ترجمه باارزش کتاب زمینه روانشناسی است که کماکان در زمره کتابهای تدریسی در رشته روانشناسی و علوم تربیتی قرار دارد .
پدر بسیار بزرگتر از آن است که من حقیر در چند جمله درباره او سخن بگویم . پس به همین بسنده می کنم که یاد او را در دهمین سالگرد درگذشت وی گرامی بدارم تا بار دیگر خدمات ارزنده او به رشته روانشناسی و علوم تربیتی را در یادها زنده کرده و قدردانی کوچکی از زحمات بزرگ ایشان به عمل آورم .

گویی هنوز در چهارچوب پنجره ایستاده ای
و
دور شدن ما را نظاره می کنی
اما این بار
این تویی که دور می شوی
دور تا بی نهایت
آنجا که دیگر وصلی نیست .
پدر
دلم برایت تنگ شده است ………………..

+ آلبوم تصاویر دکتر محمد تقی براهنی

یک فراکاو

عاشق روانشناسی و گفتگو درباره اون هستم. در ۱۴ سال گذشته با علاقه در حوزه وب با تمرکز بر روی موضوع روانشناسی فعال بوده و هستم. /// جهان بیمار و رنجور است/// دو روزی را كه بر بالین این بیمار باید زیست/// اگر دردی ز جانش برندارم ناجوانمردی است

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

  1. روحشان شاد یادشان گرامی.
    آثار دکتر براهنی فوق العاده هستند.ترجمه زمینه روانشناسی یکی از بی نظیرترین کارهاست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا